De T.C.M. staat voor Traditional Chinese Medicine en daar verstaan we onder: acupunctuur, Tui Na massage, Chinese kruiden, acupressuur, Qi-healing, Qi-Gong en Taiji. De principes van de T.C.M. werden al in de oertijd toegepast, echter  heeft men dit na eeuwen studie zo'n 5000 jaar geleden onder de noemer T.C.M. geïntroduceerd. De T.C.M. omvat een diepgaande studie van het menselijk lichaam in al z'n facetten. Niet alleen spieren, pezen en gewrichten, maar dieper kijkend naar de meridianen, de bloed en energie circulatie, het astrale lichaam, de aura, de geestelijke overtuigingen, de organen, de leefomgeving, ervaringen, karma, de microkosmos en de makrokosmos. Dit alles omvat de Chinese geneeskunde.Acupunctuur

Iedereen heeft er wel eens van gehoord of heeft het misschien wel ervaren. Deze unieke vorm van behandelen is al meer dan 8000 jaar oud. De Chinezen hebben eeuwen lang het lichaam bestudeert en zijn erachter gekomen dat het een complex systeem is van het fysieke en het energetische. Het systeem bevat meer dan alleen dat gene wat we zien en is een samenwerking van emoties, energie, cellen, bloed, zenuwen, spieren en pezen. 

Een ziektebeeld (fysieke klacht) ontstaat altijd door een disbalans van bepaalde energieën in je lijf. Door niet alleen het fysieke aan te pakken, maar ook het energetische zorg je dat het healingsproces sneller gaat.

In de acupunctuur worden er speciale naalden gezet op specifiekie punten van een meridiaan of energiebaan. Deze punten noemen we acupunten. De lengte van de meridianen verschillen per orgaan. Op deze meridianen liggen specifieke acupunten die allemaal een andere werking hebben op de energiebaan en dus op het orgaan. Omdat volgens de 5 elementenleer alles met elkaar verbonden is, moet de acupuncturist eerst goed onderzoeken waar de 'zwakte' in het lichaam zit. 

Als er een diagnose gemaakt is, zullen er acupuntuurnaalden op bepaalde acupunten gezet worden om de doorstroom van energie te stimuleren en de klacht of de aansturing van de klacht te verminderen danwel weg te nemen.Tong diagnostiek
 
In de acupunctuur kijkt men voor een goeie diagnose naar het gezicht(kleur, de ogen, de oren, de lippen), de houding, het stemgeluid en de tong. Waar een westerse arts deze diagnose niet zal kiezen, zal een oosterse arts deze diagnose als voorkeur beschouwen omdat je op de tong de directe toetand van al je organen, je bloed, je geest en je algehele constitutie kunt zien.

Is de tong klein, groot, plat, puntig, rond of met lichte uitstulpingen. Al deze kenmerken geven informatie over de aanwezigheid van koude (kleine tong) of warmte (lange tong) in het lichaam. Of er voldoende, te weinig of te veel materie (lichaamsvloeistoffen en bloed) in het lichaam is. Dit is af te lezen aan een platte of gezwollen tong. Een goed gevormde tong is een tong die alles is behalve te klein, te groot, te plat, te puntig of met uitstulpingen.

Veel mensen hebben de neiging om het beslag van de tong weg te poetsen tijdens het tandenpoetsen. Tongbeslag kan er inderdaad wat viezig uitzien. Dit kan variëren van helemaal geen beslag op de tong tot een dik wit of geel beslag. Een goed beslag is doorzichtig en licht en bedekt de gehele tong. Gaten in het beslag (kale plekken op de tong) geeft aan dat er een tekort aan vloeistoffen is (Yin). Dit zijn vooral de vloeistoffen van de Maag en Nieren. Een dik wit beslag wijst op Damp Koude in het lijf. Een dun wit beslag wijst alleen op koude. Het zelfde geldt voor een dik geel en dun geel beslag, dit is respectievelijk Damp Hitte of alleen Hitte.

Is de tong mooi egaal of zit er een crack (gleuf) in het midden. En loopt deze crack helemaal door tot de punt van de tong? Of is er over de gehele tong kleine willekeurige cracks te zien. Kun je tandafdrukken op de zijkant van de tong zien? Net als gaten in het tongbeslag zijn cracks een teken van droogte. Als het buiten een langere periode droog is geweest, dan komen er barsten in de aarde. Dit gebeurt ook op de tong. De crack die in het midden loopt vertelt hoe het gesteld is met de vloeistoffen in de maag. Loopt deze crack door tot aan de punt van de tong, dan is er vaak sprake van hitte in het Hart (slaapproblemen). Alle andere kleine cracks zijn veroorzaakt door een vloeistoffen tekort in de Nieren. En tandafdrukken aan de zijkant en/of voorkant van de tong geeft aan dat er te weinig energie is om het vocht te laten circuleren. Dit kan betrekking hebben op het bovenste gedeelte van het lichaam (longen) of op het middelste gedeelte van het lichaam (Milt).

De kleur van het tonglichaam, dus zonder het beslag, is prima als het roze/rood kleurt. Door hitte verschijnselen in het lichaam kleurt de tong vaak roder tot dieprood. Is er meer sprake van koude in het lichaam, dan zie je een bleke tong. Alleen rode zijkanten vertellen over hitte in de Lever en een paarsige zweem over de tong wijst op een stagnatie van Xue (Bloed). Dit geldt ook voor paars/blauwe venen onder de tong.  Medicijnen, koffie, rode wijn, dropjes of zuurtjes beïnvloeden het tongbeeld. Goed om dit te melden bij aanvang van de behandeling. Beter dan vlak van te voren je tong te gaan poetsen, want daarmee spoel je een hoop belangrijke informatie door het putje.

 


De vijf elementen Chinese voedingsleer

In de vijf elementen Chinese voedingsleer (deel van de T.C.M.- Traditional Chinese Medicine) wordt gesproken over koude, en warme voedingsmiddelen. Hiermee wordt bedoelt dat voeding een warm danwel afkoelend effect heeft op het organisme. 

De hieronder gegeven criteria volgen uit pogingen van de moderne mens om achteraf een verklaring te geven voor de meer dan 3500 jaar geleden opgestelde princiepes van de Chinese voedingsleer. Intuitie, observatie en inzicht in de kosmische wetten, waaraan de mens en de natuur onderworpen zijn, stelden de Chinese geneesheren in staat de thermische werking van voedingsmiddelen en hun invloed op ieder afzonderlijk orgaan vast te stellen.

Een wetenschappelijke maatstaaf voor de yin- en yang aandelen in de voeding biedt de verhouding tussen kalium en natrium. Kalium staat voor Yin en natrium voor Yang. Een voedingsmiddel is neutraal wanneer het een kalium-natriumverhouding heeft van 5:1. De verschillende graansoorten komen het dichtst bij dit gulden midden; hun waarde ligt rond 5:1. Is het kalium aandeel kleiner dan 5, dan is het voedingsmiddel yang, verwarmend. Ligt het kaliumwaarde boven de 5, dan is het yin, afkoelend. Sinaasappelen bezitten de 570:1, en bananen 840:1. Deze zijn dus zeer afkoelend. Te nuttigen in geval van hitte (externe-, interne hitte) 

Vijf elementen Chinese voedingsleer is gebasseerd op een eeuwen oud systeem dat de energetische werking van de voeding bestudeerd. Voeding dat koud - verkoelend – heet - verwarmend werkt. Deze effecten hebben een direkte invloed op de organen die op hun beurt de gemoedstoestand en/of de gezondheid beinvloeden.Metafysische werkingen.

Elke ziekte heeft een emotionele kern. Maar hoe weet je nou welke emotie daar achter zit. Het is moeilijk om te zeggen dat alleen de emotie de oorzaak is van de ziekte, echter door jarenlange studies en ervaringen is er toch een duidelijk beeld gecreëerd wat betreft emoties en ziektebeelden.Veelal zijn dit koude emoties = emoties die vaak weggestopt zijn of diep verdrongen.
De metafysische werkingen kunnen je helpen om wat antwoorden te geven in je healingsproces.
 
 
 
    


 Het Meridianen stelsel

1. Centrale meridiaan (conceptievat)
Deze reguleert de hersenen en wordt beïnvloed bij emotionele stress, angsten en leerproblemen. Hij bevindt zich midden op de romp aan de voorkant.
 
2. Gouverneur meridiaan (gouverneursvat)
Deze reguleert de lichaamsfuncties en is betrokken bij problemen met de wervelkolom en de suiker- en stofwisseling. Hij bevindt zich midden op de romp aan de achterkant.
 
3. Maagmeridiaan
Reguleert m.n. de maag en de spijsvertering. Bij een blokkade ontstaan oprispingen, winderigheid, allergieën, astma, problemen met knieën, enkels en kaakgewricht, pijn in de lies en kiespijn. Op emotioneel gebied nerveuze spanningen, ergernis, prikkelbaarheid, teleurstelling en gebrekkige innerlijke harmonie. Het beginpunt ligt onder het oog en het eindpunt op de voeten op de tweede teen.
 
4. Miltmeridiaan
Regelt bloedvaten, bloed en het transport hiervan en de spiertonus. Bij blokkades zijn er problemen met de bloedsuikerspiegel, diabetes, bloedafwijkingen, allergieën, gebrek aan eetlust, winderigheid, diarree, pijn in de wervelkolom en gewrichten, zwakke of traag bewegende ledematen, bindweefselzwakte, aambeien of spataderen. Op emotioneel gebed verdriet en gebrek aan waardering. Het beginpunt ligt op de mediale nagelhoek van de grote teen en het eindpunt ligt onder de oksel.
 
5. Hartmeridiaan
Reguleert bloed, bloedvaten en bloedsomloop. Bij blokkades ontstaan problemen met hart en bloedvaten, onregelmatige pols en hartslag, bloedend tandvlees, spraakstoornissen, pijn in de schouders en problemen met het buigen van de onderarm en hand, Op emotioneel gebied liefdes problemen, plankenkoorts, onredelijk gedrag, hysterie, opwinding, slapeloosheid en buitensporig dromen. Het beginpunt ligt onder de oksel en het eind punt op de top van de pink aan de binnenzijde.
 
6. Dunne darm meridiaan
Reguleert de lichaamssappen. Bij blokkades ontstaan een pijnlijke en rommelende buik, spijsverteringsproblemen (diarree, constipatie), darmschimmels, allergieën, problemen met de mond, gebit en ogen, hoofdpijn, oorpijn, tinitis (oorsuizen), tenniselleboog, pijn in de schouders, problemen met het strekken van de arm en het draaien van de nek. Op emotioneel gebied gebrek aan eigenwaarde, gebrek aan vreugde, verdriet, somberheid en haat. Het beginpunt ligt op de top van de pink aan de buitenzijde en het eindpunt voor de gehoorgang.
 
7. Blaasmeridiaan
Activeert alle andere meridianen, reguleert de blaas. Bij blokkades ontstaan urineretentie, incontinentie, moeilijkheden bij urineren, gevoel van slapte, problemen met het onderlichaam en prostaat, spit, klachten van de wervelkolom, beperkte beweging van de heupen en pijn bij het buigen van de knieën. Op emotioneel gebied rusteloosheid, problemen met zelforiëntatie, zelfbewustzijn, innerlijke rust en uithoudingsvermogen. Het beginpunt ligt naast het oog, aan de binnenkant en het eindpunt ligt bij de kleine teennagel aan de buitenkant.
 
8. Niermeridiaan
Reguleert de waterhuishouding in het lichaam. Bij blokkades ontstaan nierinfecties, oedeem, seksuele problemen, problemen met de urinewegen, ademhaling, huid, hart, zenuwen en beenderen, slechte tanden, slaapstoornissen. Op emotioneel gebied seksuele onzekerheid, angst en problemen met trouw. Het beginpunt ligt onder de voet en het eindpunt bevindt zich bij de knobbel van het sleutelbeen.
 
9. Kringloopmeridiaan
Reguleert het hart- en bloedsomloopfuncties, bloeddruk, pijn op de borst, menstruatieproblemen, vermoeidheid, concentratie- en geheugenzwakte. Op emotioneel gebied problemen met vergeving, jaloezie en berouw. Het beginpunt ligt op de tepel en het eindpunt bevindt zich op het puntje van de middelvinger.
 
10. Drievoudige Verwarmer meridiaan
Deze meridiaan heeft geen bijbehorend orgaan, maar zijn functies beïnvloeden alle 11 andere meridianen. Hij functioneert al thermostaat en past onze lichaamstemperatuur aan als de temperatuur buiten verandert. Geeft een psychisch en fysiek evenwicht. Bij blokkades ontstaan klier- en hormoonstoornissen, weergevoeligheid, oorsuizingen, gevoeligheid voor infecties en vermoeidheid. Hij is ook betrokken bij schouderproblemen en tennisellebogen Op emotioneel gebied depressie, problemen met innerlijke balans en nonchalance. Het beginpunt ligt op de ringvinger aan de buitenkant en het eindpunt bevindt zich aan het eind van de wenkbrauw .
  
11. Galblaasmeridiaan
Reguleert de galblaas (werkt nauw samen met de lever) en spijsverteringsklieren. Bij blokkades ontstaan gal- en spijsverteringsstoornissen, storingen in de leverfuncties, allergieën en/of toxines, bloedarmoede en hoofdpijn tengevolge van verkeerde voeding. Op emotioneel gebied boosheid, problemen met besluitvaardigheid en doelbewust handelen, doelloosheid. Het beginpunt ligt naast het oog aan de buitenkant en het eindpunt ligt op de 4e teen buitenkant.
 
12. Levermeridiaan
Reguleert de lever en de stofwisseling. Bij blokkades ontstaan spijsverteringsproblemen, allergieën, verzwakt immuunsysteem, menstruatie problemen, problemen met pezen, spierkrampen, gezicht- en nagelproblemen. Op emotioneel gebied geïrriteerdheid, boosheid, frustratie, woede en depressie, onevenwichtigheid en ongelukkigheid. Het beginpunt ligt op de grote teen aan de buitenkant en het eindpunt ligt onder de tepel.
 
13. Longmeridiaan
Reguleert de longen , de bovenste luchtwegen, bloedcirculatie en water huishouding. Bij blokkades ontstaan griepinfecties, lage weerstand, vermoeidheid, oedeem, astma, ademhalingsproblemen, problemen met de zweetafscheiding, pijn in armen en schouders. Op emotioneel gebied verdriet, zorgen en intolerantie. Het beginpunt ligt bij het kuiltje van de schouder en het eindpunt aan de binnenkant van de duimnagel.
  
14. Dikke darm meridiaan
Reguleert de dikke darm, slijmvliezen van de bovenste luchtwegen, helpt bij het uitscheiden van slakken. Bij blokkades ontstaan darmstoornissen, pijnlijke rommelende buik, diarree en verstopping, verkoudheid, amandelontsteking en hoofdpijn. Op emotioneel gebied problemen met het kunnen loslaten, schuldgevoelens, geen eigenwaarde. Het beginpunt ligt aan de buitenkant van de nagelhoek van de wijsvinger en het eindpunt ligt op de hoek van onze neusvleugels.