De vijf elementen Chinese voedingsleer

In de vijf elementen Chinese voedingsleer (deel van de T.C.M.- Traditional Chinese Medicine) wordt gesproken over koude, en warme voedingsmiddelen. Hiermee wordt bedoelt dat voeding een warm danwel afkoelend effect heeft op het organisme.

De hieronder gegeven criteria volgen uit pogingen van de moderne mens om achteraf een verklaring te geven voor de meer dan 3500 jaar geleden opgestelde princiepes van de Chinese voedingsleer. Intuitie, observatie en inzicht in de kosmische wetten, waaraan de mens en de natuur onderworpen zijn, stelden de Chinese geneesheren in staat de thermische werking van voedingsmiddelen en hun invloed op ieder afzonderlijk orgaan vast te stellen.

Een wetenschappelijke maatstaaf voor de yin- en yang aandelen in de voeding biedt de verhouding tussen kalium en natrium. Kalium staat voor Yin en natrium voor Yang. Een voedingsmiddel is neutraal wanneer het een kalium-natriumverhouding heeft van 5:1. De verschillende graansoorten komen het dichtst bij dit gulden midden; hun waarde ligt rond 5:1. Is het kalium aandeel kleiner dan 5, dan is het voedingsmiddel yang, verwarmend. Ligt het kaliumwaarde boven de 5, dan is het yin, afkoelend. Sinaasappelen bezitten de 570:1, en bananen 840:1. Deze zijn dus zeer afkoelend. Te nuttigen in geval van hitte (externe-, interne hitte)

Vijf elementen Chinese voedingsleer is gebasseerd op een eeuwen oud systeem dat de energetische werking van de voeding bestudeerd. Voeding dat koud - verkoelend – heet - verwarmend werkt. Deze effecten hebben een direkte invloed op de organen die op hun beurt de gemoedstoestand en/of de gezondheid beinvloeden.
Metafysische werkingen.

Elke ziekte heeft een emotionele kern. Maar hoe weet je nou welke emotie daar achter zit. Het is moeilijk om te zeggen dat alleen de emotie de oorzaak is van de ziekte, echter door jarenlange studies en ervaringen is er toch een duidelijk beeld gecreëerd wat betreft emoties en ziektebeelden.Veelal zijn dit koude emoties = emoties die vaak weggestopt zijn of diep verdrongen.
De metafysische werkingen kunnen je helpen om wat antwoorden te geven in je healingsproces.

Klik hier om de uitleg van de metafysica te downloaden.  


Het Meridianen stelsel

1. Centrale meridiaan (conceptievat)
Deze reguleert de hersenen en wordt beïnvloed bij emotionele stress, angsten en leerproblemen. Hij bevindt zich midden op de romp aan de voorkant.

2. Gouverneur meridiaan (gouverneursvat)
Deze reguleert de lichaamsfuncties en is betrokken bij problemen met de wervelkolom en de suiker- en stofwisseling. Hij bevindt zich midden op de romp aan de achterkant.

3. Maagmeridiaan
Reguleert m.n. de maag en de spijsvertering. Bij een blokkade ontstaan oprispingen, winderigheid, allergieën, astma, problemen met knieën, enkels en kaakgewricht, pijn in de lies en kiespijn. Op emotioneel gebied nerveuze spanningen, ergernis, prikkelbaarheid, teleurstelling en gebrekkige innerlijke harmonie. Het beginpunt ligt onder het oog en het eindpunt op de voeten op de tweede teen.

4. Miltmeridiaan
Regelt bloedvaten, bloed en het transport hiervan en de spiertonus. Bij blokkades zijn er problemen met de bloedsuikerspiegel, diabetes, bloedafwijkingen, allergieën, gebrek aan eetlust, winderigheid, diarree, pijn in de wervelkolom en gewrichten, zwakke of traag bewegende ledematen, bindweefselzwakte, aambeien of spataderen. Op emotioneel gebed verdriet en gebrek aan waardering. Het beginpunt ligt op de mediale nagelhoek van de grote teen en het eindpunt ligt onder de oksel.

5. Hartmeridiaan
Reguleert bloed, bloedvaten en bloedsomloop. Bij blokkades ontstaan problemen met hart en bloedvaten, onregelmatige pols en hartslag, bloedend tandvlees, spraakstoornissen, pijn in de schouders en problemen met het buigen van de onderarm en hand, Op emotioneel gebied liefdes problemen, plankenkoorts, onredelijk gedrag, hysterie, opwinding, slapeloosheid en buitensporig dromen. Het beginpunt ligt onder de oksel en het eind punt op de top van de pink aan de binnenzijde.

6. Dunne darm meridiaan
Reguleert de lichaamssappen. Bij blokkades ontstaan een pijnlijke en rommelende buik, spijsverteringsproblemen (diarree, constipatie), darmschimmels, allergieën, problemen met de mond, gebit en ogen, hoofdpijn, oorpijn, tinitis (oorsuizen), tenniselleboog, pijn in de schouders, problemen met het strekken van de arm en het draaien van de nek. Op emotioneel gebied gebrek aan eigenwaarde, gebrek aan vreugde, verdriet, somberheid en haat. Het beginpunt ligt op de top van de pink aan de buitenzijde en het eindpunt voor de gehoorgang.

7. Blaasmeridiaan
Activeert alle andere meridianen, reguleert de blaas. Bij blokkades ontstaan urineretentie, incontinentie, moeilijkheden bij urineren, gevoel van slapte, problemen met het onderlichaam en prostaat, spit, klachten van de wervelkolom, beperkte beweging van de heupen en pijn bij het buigen van de knieën. Op emotioneel gebied rusteloosheid, problemen met zelforiëntatie, zelfbewustzijn, innerlijke rust en uithoudingsvermogen. Het beginpunt ligt naast het oog, aan de binnenkant en het eindpunt ligt bij de kleine teennagel aan de buitenkant.

8. Niermeridiaan
Reguleert de waterhuishouding in het lichaam. Bij blokkades ontstaan nierinfecties, oedeem, seksuele problemen, problemen met de urinewegen, ademhaling, huid, hart, zenuwen en beenderen, slechte tanden, slaapstoornissen. Op emotioneel gebied seksuele onzekerheid, angst en problemen met trouw. Het beginpunt ligt onder de voet en het eindpunt bevindt zich bij de knobbel van het sleutelbeen.

9. Kringloopmeridiaan
Reguleert het hart- en bloedsomloopfuncties, bloeddruk, pijn op de borst, menstruatieproblemen, vermoeidheid, concentratie- en geheugenzwakte. Op emotioneel gebied problemen met vergeving, jaloezie en berouw. Het beginpunt ligt op de tepel en het eindpunt bevindt zich op het puntje van de middelvinger.

10. Drievoudige Verwarmer meridiaan
Deze meridiaan heeft geen bijbehorend orgaan, maar zijn functies beïnvloeden alle 11 andere meridianen. Hij functioneert al thermostaat en past onze lichaamstemperatuur aan als de temperatuur buiten verandert. Geeft een psychisch en fysiek evenwicht. Bij blokkades ontstaan klier- en hormoonstoornissen, weergevoeligheid, oorsuizingen, gevoeligheid voor infecties en vermoeidheid. Hij is ook betrokken bij schouderproblemen en tennisellebogen Op emotioneel gebied depressie, problemen met innerlijke balans en nonchalance. Het beginpunt ligt op de ringvinger aan de buitenkant en het eindpunt bevindt zich aan het eind van de wenkbrauw .
  
11. Galblaasmeridiaan
Reguleert de galblaas (werkt nauw samen met de lever) en spijsverteringsklieren. Bij blokkades ontstaan gal- en spijsverteringsstoornissen, storingen in de leverfuncties, allergieën en/of toxines, bloedarmoede en hoofdpijn tengevolge van verkeerde voeding. Op emotioneel gebied boosheid, problemen met besluitvaardigheid en doelbewust handelen, doelloosheid. Het beginpunt ligt naast het oog aan de buitenkant en het eindpunt ligt op de 4e teen buitenkant.

12. Levermeridiaan
Reguleert de lever en de stofwisseling. Bij blokkades ontstaan spijsverteringsproblemen, allergieën, verzwakt immuunsysteem, menstruatie problemen, problemen met pezen, spierkrampen, gezicht- en nagelproblemen. Op emotioneel gebied geïrriteerdheid, boosheid, frustratie, woede en depressie, onevenwichtigheid en ongelukkigheid. Het beginpunt ligt op de grote teen aan de buitenkant en het eindpunt ligt onder de tepel.

13. Longmeridiaan
Reguleert de longen , de bovenste luchtwegen, bloedcirculatie en water huishouding. Bij blokkades ontstaan griepinfecties, lage weerstand, vermoeidheid, oedeem, astma, ademhalingsproblemen, problemen met de zweetafscheiding, pijn in armen en schouders. Op emotioneel gebied verdriet, zorgen en intolerantie. Het beginpunt ligt bij het kuiltje van de schouder en het eindpunt aan de binnenkant van de duimnagel.
  
14. Dikke darm meridiaan
Reguleert de dikke darm, slijmvliezen van de bovenste luchtwegen, helpt bij het uitscheiden van slakken. Bij blokkades ontstaan darmstoornissen, pijnlijke rommelende buik, diarree en verstopping, verkoudheid, amandelontsteking en hoofdpijn. Op emotioneel gebied problemen met het kunnen loslaten, schuldgevoelens, geen eigenwaarde. Het beginpunt ligt aan de buitenkant van de nagelhoek van de wijsvinger en het eindpunt ligt op de hoek van onze neusvleugels.